Ohjeet

Voit hakea tuotteiden käyttöohjeita tuotenumerolla.

 

Info


Tuotekoodit

Leditalon kaikilla tuotteilla on tuotekoodi. Koodi muodostuu valmistajanumerosta, tuotekategoriasta. Koodin lopussa voi olla takentavaa tietoa antava numero tai kirjainyhdistelmä.

Esimerkiksi 251006-12 on MeanWellin (25) valmistama virtalähde (10) jonka ulostulojännite on 12 V.

Tuotekategoriat Värikoodit
01 LED-Lamput WW Lämmin valkoinen x-Y K
02 LED-Paneelit NW Neutraali valkoinen
03 LED-Nauhat PW Puhdas valkoinen
04 LED-Putket CW Kylmä valkoinen
05 Kattovalaisimet R Punainen
06 Seinä- ja kulkutievalaisimet G Vihreä
07 Vedenalaiset valaisimet B Sininen
08 Seinäpesurit ja projektorit A Oranssi
09 LED-moduulit ja komponentit Y Keltainen
10 Ajurit ja ohjaimet RGB Moniväri
11 Saunavalot CW/WW Valkoinen, värilämpötila säädettävä
12 Lisävarusteet ja tarvikkeet    
13 Erikoislamput    
14 Valonheittimet ja teollisuusvalaisimet    

EAN-koodit

Vähittäismyyntiin suunnattujen tuotteidemme pakkauksiin on painettu EAN-13 viivakoodit. Ajantasaisen listauksen koodeista löydät hinnastomme viimeisiltä sivuilta.

 

LED-Tekniikka

Himmennystekniikat Virtalähdetyypit Digitaaliset ohjausmenetelmät
PWM himmennin TRIAC himmennin Transistorihimmennin

Erilaisten himmennintyyppien aaltomuodot 50% teholla.


Himmennystekniikat

Pulssinleveysmodulaatio (PWM)

Himmennystekniikka jossa valaisimen kirkkautta säädetään ohjaussignaalin pulssisuhdetta muuttamalla. Valaisin kytketään päälle ja pois tuhansia kertoja sekunnissa ja valaisimen kirkkaus määräytyy sen mukaan kuinka pitkään valaisinta pidetään päällä suhteessa aikaan jonka valaisin on pois päältä.

Jos valaisin on päällä 1 millisekunnin ja pois päältä 4 millisekuntia, on valaisimen kirkkaus noin 20% ja valaisimen PWM-taajuus on 200Hz ja jaksonaika on 5ms. Valaisin siis vilkkuu niin nopeasti ettei ihmissilmä havaitse sitä mutta digitaalikamerat voivat havaita.

PWM-himmennys soveltuu erinomaisesti tasajännitevalaisimille kuten LED-nauhoille sekä LED-paneeleille ja soveltuu joidenkin virtalähteiden ohjaamiseen.

Signaalin toistin

Yksinkertainen kytkimenä toimiva LED-ohjain joka kuuntelee logiikaa sille syötettävästä signaalista. Jos PWM-signaali on päällä, ulostulo on päällä. Tällöin toistimelta eteenpäin lähtevän signaalin jännite vastaa toistimelle syötettyä käyttöjännitettä.

Toistimen avulla yhteen LED-ohjaimeen voidaan ketjuttaa mielivaltainen määrä valaisimia sekä virtalähteitä.


0-10V Himmennys

Analoginen, yleensä jonkintyyppiseen potentiometriin perustuva himmennintyyppi jossa ulostulo vaihtelee 0-10 voltin välillä riippuen himmentimen säädetystä arvosta. Kun himmennin säädetään 75% kirkkauteen, ulostuleva säätöjännite on 7,5V.

Käytetään yleensä himmennettävien virtalähteiden ohjaukseen.


Potentiometri

Potentiometri eli säätövastus on yksinkertainen ja edullinen tapa säätää jännitettä ja virtaa. Yleensä potentometriä käytetään himmennystiedon syöttämiseen virtalähteille ja ajureille jotka osaavat mitata vastuksen arvon.

Pelkällä potentiometrillä ei voida ajaa lediä.


TRIAC-himmennin (leading edge)

Se "perinteinen seinähimmennin". TRIAC-Himmennin on katkoo verkkovirtaa ja on tarkoitettu pääasiassa erityyppisille hehkulampuille. Himmennin vaatii lähes aina 40-60W kuormaa toimiakseen joten se ei sovellu yksittäisten LED-lamppujen himmentämiseen.

 • Resistiivisille kuormille kuten hehkulamput ja lämpövastukset
 • Induktiivisille kuormille kuten muuntajat

Transistorihimmennin (trailing edge)

Transistorihimmennin on myös verkkovirtahimmennin joka toimii katkomalla sen läpi kulkemaa virtaa. Transistorihimmentimen tuottama aaltomuoto on käänteinen TRIAC-himmentimen tuottamaan aaltomuotoon ja sillä voidaan ohjata myös kapasitiivisia kuormia. Minimikuormavaatimus on yleensä 9-60W ja osa transistorihimmentimistä soveltuu myös LED-lamppujen himmentämiseen.

 • Resistiivisille kuormille kuten hehkulamput ja lämpövastukset
 • Kapasitiivisille kuormille
 • Sekakuormille joissa on kapasitiivisia, resistiivisiä sekä induktiivisia ominaisuuksia

SwitchDim

Erittäin yksinkertainen ohjausjärjestelmä jonka säätimenä toimii impulssijousella varustettu kytkin. Kun painiketta painetaan pitkään, valaistys säätyy ylös tai alaspäin jokatoisella painalluskerralla. Valojen on/off säätö tapahtuu painiketta klikkaamalla.

Ohjauslogiikka syötetään SwitchDim-virtalähteille verkkojännitetasoisena eli ohjauspainike asennetaan vaihejohtimen (230V) sekä virtalähteen SwitchDim sisääntulon väliin.

 • Edullinen ja helppo asentaa
 • Valaisimia voidaan ketjuttaa mielivaltainen määrä kytkimen perään
 • Soveltuu pieniin asennuskohteisiin

Virtalähdetyypit

LED-tuotteiden ajurit, eli virtalähteet ovat rakenteeltaan joko vakiovirta tai -jännitevirtalähteitä riippuen siitä onko LED-tuotteessa sisäistä vastusta tai ei. Valaisimia, jossa ei ole etuvastuksia ajetaan tasavirtalähteellä. Leditalossa on molemman tyyppisiä tuotteita ja virtalähteen valinta tapahtuu tämä perusteknologia tiedostaen.


Vakiojännitelähde

Vakiojännitelähde on virtalähde joka pitää ulostulojännitteensä vakiona. Tällaisia ovat esimerkiksi akut sekä valtaosa markkinoilla olevista virtalähteistä. Vakoijännitelähteisiin on merkitty ulostulojännite (esim. 12V) sekä maksimi ulostulovirta jonka virtalähteestä voi ottaa (esim. 2A).

LED-valaisimet sisältävät etuvasuksia jotka rajoittavat valaisimen käyttämän sähkövirran LED-komponenteille sopivaksi. Näihin vastuksiin hukkuu pieni määrä energiaa joka muuttuu valaisimessa lämmöksi.


Vakiovirtalähde

Vakiovirtalähde on virtalähde joka pitää nimensä mukaisesti ulostulevan virran vakiona säätämällä lähtöjännitteen kuormalle sopivaksi eikä valaisimessa tarvita etuvastuksia ja tällöin saadaan korkeampi hyötysuhde valaistukselle.

Vakiovirtalähteisiin on merkitty ulostulovirta (esim. 350mA) sekä alue jolla ulostulojännite voi vaihdella (esim. 15-52V).


Erikoisvirtalähteet

Valikoimastamme löytyy myös himmennettäviä ja digitaalisesti ohjattavia virtalähteitä kuten LPF-sarjan virtalähteet joiden ulostuloa voidaan säätää syöttämällä virtalähteelle tieto valaisimen halutusta kirkkaudesta PWM-signaalilla, 0-10V tasajännitteellä tai kytkemällä virtalähteeseen säätövastus.

On olemassa myös digitaalisesti ohjattavia virtalähteiä ja dekoodereita jotka pystyvät käsittelemään esimerkiksi DMX ja DALI-signaalia.

Digitaaliset ohjausmenetelmät


DMX 512

Sarjaliikennemuotoinen valaistuksenohjausprotokolla jolla voidaan ohjata useita erityyppisiä LED-valaisimia sekä ohjaimia.

Valaisinverkossa on yksi ohjain (Master) joka komentaa sen perään ketjutettuja valaisimia (Slave). Ketjun viimeinen laite on standardin mukaan 120Ω terminointivastus. Jokaisesta ohjattavasta laitteesta valitaan kanava, yleensä DIP-kytkimillä.

DMX 512 sisältää standardin mukaan 512 kanavaa joiden resoluutio on 8 bittiä eli yhdellä kanavalla voi olla 256 eri kirkkaustasoa. Joissakin ohjaimissa on mahdollisuus käyttää 16-bit resoluutiota jossa kaksi kanavaa yhdistetään yhdeksi tarkemmaksi kanavaksi.

Esimerkki: Valaisimen 1 ollessa monivärivalaisin (RGB) se vie kolme ohjauskanavaa. Valaisin asetetaan DIP-kytkimistään kanavalle 1. Tällöin valaisimen punainen kanava tottelee verkon kanavaa 1, vihreä kanavaa 2 ja sininen kanavaa 3. Mikäli valaisin 4 asetetaan myös kanavalle 1 se saa samat asetukset kuin valaisin 1. Valaisin 2 asetetaan kanavalle 4 jolloin sitä voidaan ohjata itsenäisesti.

 • Vaatii sopivat kaapelit
 • Liitetään yleensä XLR-liittimillä

DALI

Digital Addressable Lighting Interface on digitaalinen ohjausväylä johon voidaan liittää erilaisia elektronisia liitäntälaitteita kuten virtalähteitä, valaisimia sekä himmentimiä.

 • Väylässä on laitekohtainen ohjaus joka tukee maksimissaan 64 kuormaliitäntää tai ohjauslaitetta.

12.12.2016

IP66 LED-valaisin loisteputkivalaisimien tilalle

Lue lisää

20.09.2016

Philipsin T8 LED-valoputket Leditalon valikoimiin

Lue lisää

18.05.2016

Uudet himmennettävät virtalähteet

Lue lisää

29.04.2016

Kaukosäädettävät LED-Ohjaimet

Lue lisää
YouTube Twitter Google+ Facebook
© 2015 Leditalo Oy